Fietsen gemaakt door Brusselaars voor Brusselaars

VFK 150905-12.jpg

De Velofabrik-fietsen zijn ontworpen door Brusselse fietsliefhebbers die dagelijks in het zadelkruipen. Ze zijn speciaal ontwikkeld om de straten van de stad te trotseren. Zoals in veel andere heuvelachtige en chaotische steden is een goede fiets absoluut noodzakelijk om door Brussel te rijden: kasseien, tramrails, steile hellingen, strakke afdalingen, werkvergaderingen, culturele uitstapjes, winkeltochten en het veilig thuisbrengen van de kroost. Een stijlvolle fiets die opgewassen is tegen de behoeften van de Brusselse mobiliteit. Waarom niet ook een fietstocht in het Pajottenland?

 

 

 

 

« Velofabrik » wenst naar Brussel competenties, know how  en nieuwe werkgelegenheid creëren. Door een “made in Brussels” fiets te fabrikeren, willen wij ook bijdragen aan de beweging dat van Brussel een bike friendly stad wil maken. 

 

Een onderneming op mensenmaat, gefinancieerd op lokaal niveau

 

Velofabrik is voortgekomen uit een idee van Jean-Philippe Gerkens, erkendfietshersteller en socioloog van opleiding. Hij verenigde een 

tiental vrienden om zijn gedurfd project voor te stellen. In juli 2014 bundelden acht oprichtende vennoten hun fondsen en energie en Velofabrik was een feit. De administratieve raad bestaat uit zes leden: Matthieu Mallié, Arnaud PinxterenStéphane Filleul, Benoît Blondel, Jean-Philippe Gerkens en Nathalie Jouant. De twee andere oprichters zijn Wouter Tas en Rik Potoms, beiden gepassioneerd door fietsen en fietstechniek.

 

Al onze activiteiten worden gefinancieerd door onze coöperanten: particulieren of vennootschappen die overtuigd zijn van ons project en er gestalte aan geven via investeringen.

Je kan coöperant worden vanaf €100 (1 aandeel). Velofabrik schiet haar wortelen in de sociale en lokale economie. Velofabrik is lid van de SAW-B (federatie voor de sociale economie) en is erkend door de Nationale Raad voor de Coöperatie.

In September 2015, telt Velofabrik bijna 100 coöperanten.

 

In het hart van Brussel

 

Daarbij worden onze fietsen geassembleerd met de meest lokaal mogelijk onderdelen. Onze frames worden bijvoorbeeld gelast in Duitsland en in Tsjechië, terwijl alle grote merken tegenwoordig hun frames halen uit Taiwan.

Onze wielen worden volledig vervaardigd en opgebouwd in België, Duitsland of Frankrijk en onze trapassen worden ontworpen en gemaakt in Portugal.

Er is dus geen sprake van dat wij  alles in Taiwan kopen zoals het merendeel van de merken. Herlokaliseren betekent ook de juiste samenwerkingsverbanden kiezen en zich omringen met slagvaardige Europese ambachtslieden en producenten.

 

Dit streven naar nabijheid vertaalt zich ook in de diensten die wij aanbieden:

  • gepersonaliseerd onthaal;

  • luisteren naar de klant en raad geven;

  • fiets aangepast aan uw smaak en behoeften dankzij onze waaier aan opties;

  • op maat gemaakte aanbiedingen voor ondernemingen m.b.t. hun fietsvloten + zorgvrij onderhoudscontract (onderhoudsdienst).
 

Een onderneming met sociaal oogmerk

De sociaaleconomische dimensie van Velofabrik ligt in het feit dat haar winst wordt besteed aan acties ter ondersteuning van de actieve mobiliteit of aan onderzoeksprogramma's voor actieve mobiliteit.

bv. steun aan buurtfietswerkplaatsen
bv. bijdrage aan onderzoeksprogramma’s

Bij Velofabrik hebben alle coöperanten een gelijke stem tijdens de algemene vergadering, ongeacht het bedrag van hun investering.

Onze werknemers en vrijwilligers kunnen ook coöperant worden, waardoor zij hun stem kunnen laten horen tijdens de algemene vergaderingen en in de winst delen.